12 HABILITATS

Dora-la-exploradora

DORA EXPLORADORA. Visió i metodologia
Tant si rescatem un príncep com si ajudem a una estrella que ha caigut del cel, Dora té una visió global de tot el procés amb l'ajud d'un mapa màgic que li diu quines són les etapes del camí. Periòdicament s'atura i diu "Anem a pensar...".
Sovint portem una dinàmica de "fer coses" sense pensar "per què" les fem, el que ens porta a perdre el focus. De tant en tant hem de fer com la Dora i parar-nos a pensar. Res millor que un mapa que ens ajudi a orientar-nos.

Bob-Esponja

BOB ESPONJA. Esperit d'aprenent
Una qualitat interessant del Bob Esponja és la seva capacitat per ignorar el que coneix i contemplar les coses com si les veiés per primera vegada. Tot i que molts el consideren simple, realment és capaç de valorar sense prejudicis tot el que veu. 
Aquesta és una qualitat important en un emprenedor, doncs li permet veure el que altres no veuen des de la seva talaia. L'únic que necessitem és evitar aquesta visió de "jo ja ho sé tot" i mirar amb humilitat el món.

picapiedra 

FRED PICAPEDRA. Passió i confiança
Fred Picapedra és un exemple totalment oposat al Bob Esponja. És conscient de la importància de posar passió en tot allò que fa, sigui estar amb els amics, idear nous plans o divertir-se (qualsevol cosa menys l'avorrit treball que té). Confia en si mateix i en les seves possibilitats, fet que de vegades es gira en contra seva.
Igual que el Fred, hem de posar el cor en allò que emprenem. Tot i que l'excés de confiança no és positiu, sí que hem de tenir una bona dosi. La confiança en les nostres possibilitats ens ajudarà a sobreviure als moments "baixos" que se'ns puguin presentar.

Goku 

GOKU. Esforç i capacitat de millora
Tota una generació vam créixer veient com un marrec amb cua de mico entrenava dur, aprenia i s'esforçava amb tot les seves forces per esdevenir un gran lluitador. Quan semblava impossible que pogués derrotar al seu oponent, en lloc de rendir-se o continuar lluitant una batalla que no podia guanyar, s'allunyava, explorava noves formes de vèncer al seu adversari i, després d'entrenar molt dur, ho aconseguia superant els seus propis límits.
Amb els emprenedors passa quelcom similar. Si ens rendim a la primera, el camí serà molt curt. No es tracta d'ofuscar-se i fer-se cops contra la mateixa paret al ritme de "No et rendeixis". Es tracta de buscar diferents formes de tirar a terra la paret, i sobretot, de continuar esforçant-se per millorar. Sempre.

bugs-bunny

BUGS BUNNY. Creativitat i innovació
Aquest conill sempre se surt al final amb la seva, no importa com sigui decomplicada la situació. El seu secret? Grans dosis d'innovació i creativitat, i una mica d'irreverència per allò establert. Utilitza objectes quotidians per les tasques més inversemblants, o de desafiar les lleis de la física per aconseguir el seu objectiu.
Com emprenedors, viurem lluny de la nostra zona de confort. Molt lluny. Així que millor que comencem a obrir les nostres mires, ser més creatius i atrevir-nos a fer les coses d'una altra manera. Ningú et dirà que serà fàcil, així que millor busquem formes innovadores per aconseguir el teu objectiu.

Mickey-and-Friends 

MICKEY MOUSE. Lideratge i treball en equip
No podem pensar en el Mickey sense els seus amics: Donald, Pluto, Minnie, Goofy, Daisy. Mickey és l'eix central de les seves aventures.Treballa com a puntal del grup (i no com a líder autoritari), ajudant i motivant els seus amics quan ho necessiten. 
La clau és ser conscient que hem de liderar amb l'exemple i ajudar l'equip a desenvolupar tot el seu potencial. El primer pas és ser conscients que les coses no funcionen soles, i que la transparència, la confiança i la comunicació són eines clau.
  
scooby-doo

SCOOBY DOO. Escepticisme
L'equip de l'Scooby Doo analitza misteris en els que tothom hi creu a ulls clucs. Com si de caçadors de mites es tractés, investiguen els fets reals, analitzen totes les pistes i, només després, arriben a les conclusions. No es deixen portar pel fervor del poble, tot i que moltes vegades es riuen d'ells o qüestionen els seus motius.
Com emprenedor, has de qüestionar-ho tot. No et deixis portar per "sempre s'ha fet així" o "ja ho vam provar i no funcionava". Pren decisions pròpies sense deixar-te influir pel ramat. Si vols canviar les coses, el primer pas és analitzar per tu mateix com són de veritat.

Pink-Panther

PANTERA ROSA. Adaptabilitat i oportunitat  

Un dels dibuixos que més m'agradaven eren els de la Pantera Rosa. Potser per l'elegant habilitat per escollir el millor moment per escapolir-se, o la seva flexibilitat i adaptabilitat per fluir amb l'entorn i els escenaris, aconseguint sempre escapar de l'Inspector Clouseau. 
Aquesta ha de ser precisament la principal qualitat de l'emprenedor: la capacitat de ser flexible i adaptar-se ràpidament a les circumstàncies. Hi ha canvis en el projecte? No passa res, ens adaptem. 

pocoyo

POCOYO. Exploració
Pocoyo és un personatge simpàtic i inquiet que, tot i ser un nen molt petit, explora el seu món amb els seus amics Elly i Pato. La curiositat per descobrir noves coses i la capacitat d'aprendre com funcionen només es veuen superades per l'emoció de conèixer el seu entorn... ja que tot està per descobrir.
Així, una de les principals qualitats de l'emprenedor ha de ser la inquietud per explorar més enllà del que sap i conèixer coses noves, emocionant-se amb cada nou descobriment...

coyote

EL COYOTE. Persistència i focus
La seva capacitat per centrar-se en un únic objectiu, el correcamins... així com la persistència encara que tot plegat surti malament una vegada darrera l'altra. 
La tolerància a la frustració, el focus i la persistència són els principals aliats de qualsevol emprenedor. No importa si a la primera no surt bé. Ni a la segona. Ni a la tercera. Cal ser persistent i enfocar-se en l'objectiu, no en el camí... així que si a la primera no surt, caldrà buscar una altra manera. Un altre projecte. Altres aliats. Al final, ho aconseguiràs.

homer_simpson

HOMER SIMPSON. Valor i entorn
Potser us estranya que el Homer estigui en aquesta llista, però crec que té el seu lloc per dret propi, perquè és un valent. No s'acovardeix davant res, i està tan boig com per creure que pot fer qualsevol cosa. El que moltes vegades fa que ho aconsegueixi. És igual si es tracta de ser una estrella de rock, construir un cotxe o ajudar la seva filla amb una cançó. Si creu que hi ha alguna cosa que s'ha de fer, ho fa. A més, sempre es veu acompanyat de la seva família que li dóna suport en les seves esbojarrades idees.
Aquest tret resulta important per un emprenedor. L'entorn és moltes vegades clau perquè superem els moments baixos, i el seu suport és fonamental. D'igual forma, és important tenir aquest valor per fer un pas endavant i canviar allò que no ens agrada. Serà difícil, sens dubte... però si no ens atrevim, sempre ens quedarem amb "Què hagués passat si...?".MAFALDA. Determinació 
Un dels personatges més compromesos i crítics, Mafalda lluita per canviar el món. Potser per la seva innocència, potser per la seva determinació, no la desanima de la seva tasca ni el Titànic. Ella sempre acaba convencent als seus amics perquè l'ajudin, i en certa manera, canvia el món. 
I aquesta és una de les lliçons més dures d'aprendre, però també molt valuosa. Canviar el món d'un sol cop és molt complicat. Millor no ens preocupem amb canviar-ho tot, a vegades n'hi ha prou amb que canviem allò que tenim més proper. Perquè tot camí comença amb el primer pas.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada